25.06.2021
Spuitgietmachines met vergrote openloopwegSpuitgietmachines met vergrote openloopweg

Een belangrijk (leaflet)gegeven van een spuitgietmachine is de openloopweg.
Spuitgieters moeten controleren of de geboden openloopweg groot genoeg is om het product uit te kunnen nemen uit de matrijs.

Wordt het product met de robot uitgenomen dan moet de openloopweg minimaal 2 keer de producthoogte zijn plus de hoogte van de robotgrijper. Bij vrije val wordt meestal 2,5 keer de hoogte van het product aangehouden maar vrije val komt steeds minder vaak voor.

Rekenvoorbeeld

Openloopweg bij IML (In Mould Labeling)
Wordt een product voorzien van een “In-Mould Label”, dan wordt het label doorgaans door dezelfde robot ook ingelegd. Dat gebeurt meestal d.m.v. een kunststof “doorn” in de vorm van de kern van het product, waar een label omheen gewikkeld of gelegd is. Deze “doorn” heeft wederom de hoogte van het product, waardoor de minimale openloopweg bij In Mould Labeling geen 2, maar 3 keer de producthoogte moet zijn. Oftewel 3*235mm (producthoogte) + 150mm (grijperhoogte) + 20mm (speling) = 875 mm. Met IML is de benodigde openloopweg groter dan de 4400 kN spuitgietmachine kan bieden.

Optie vergrote openloopweg
Om een 10l emmer met IML toch te kunnen produceren, zou een grotere machine nodig zijn met een openloopweg van minimaal 875 mm. Omdat dit een kostbare oplossing is, biedt Stork IMM bij de 3300 kN IMM t/m de 9000 kN IMM de optie om de openloopweg te vergroten. Deze optie betekent voor de 4400kN een openloopweg van 950mm.
Hierdoor is het niet nodig een machine met een hogere sluitkracht te kopen.

Uitzonderingen
Er zijn 2 uitzonderingen op de regel.

  • Wanneer de 10l emmer 2-voudig wordt geproduceerd, dan is daar al een 6600 kN IMM voor nodig die van zichzelf al 940 mm openloopweg heeft. Het probleem lost zich dan vanzelf op. Dit geldt uiteraard voor meerdere toepassingen.
  • Bij een te kleine openloopweg wordt er soms voor gekozen om het probleem middels de IML robot op te lossen. Het IML proces krijgt dan een tussenstap. Dit kost significant meer cyclustijd. Bij aanschaf van een nieuwe spuitgietmachine wegen de meerkosten van de optie al snel op tegen het verlies in cyclustijd.

Meer informatie
Wilt u meer informatie hebben over de optie vergrote openloopweg, neem dan contact op met uw verkoper, bel ons of schrijf een mail aan sales@storkimm.com


VORIG BERICHT NIEUWSOVERZICHT VOLGEND BERICHT