22.04.2021
Prestaties SchroefopbrengstPrestaties Schroefopbrengst

Klanten kiezen hun machine mede op basis van gegevens op de machine leaflets van de fabrikant. De klant moet daarom 100% kunnen vertrouwen op de juistheid van die gegevens.

De schroefopbrengst geeft aan hoeveel kunststof een schroef kan smelten binnen een bepaalde tijd. Als het goed is geeft de fabrikant de schroefopbrengst aan in grammen per seconde (gr/sec) en in kilogrammen per uur (kg/hr). Er is nog weleens onduidelijkheid over de verhouding tussen die waarden. Het lijkt logisch dat de opbrengst in kg/hr simpelweg de opbrengst in gr/sec is, vermenigvuldigd met 3600 en gedeeld door 1000. Voor een schroef in een extruder klopt dat inderdaad, maar de geometrie van een schroef in een spuitgietmachine is anders.

Schroeven van de meeste spuitgietmachines (m.u.v. shootingpot) kunnen niet continu draaien en kunststof smelten, daarvoor kunnen ze onvoldoende warmte inbrengen. Op een gegeven moment zou er ongesmolten materiaal meekomen; de zgn. “vensters” die je in een product kunt zien als je deze tegen het licht houdt. Gemiddeld zal een schroef van een spuitgietmachine voor de verpakkingsindustrie zo’n 30-40% van de cyclustijd stilstaan.

De opbrengst van de schroef in grammen per seconde is in algemene zin afhankelijk van de geometrie, waarbij inkleuring en opbrengst vaak elkaars vijanden zijn. Hoe gemakkelijker de kunststof door de schroef gaat, des te hoger de opbrengst. Anderzijds geeft meer weerstand een betere menging/ inkleuring hetgeen ook weer masterbatch bespaart. De high performance schroeven van Stork IMM bieden de beste verhouding tussen opbrengst en inkleuring. De opbrengst in grammen per seconde wordt gegeven bij een bepaald schroeftoerental. Tot een zeker toerental is de output van de schroef in gr/sec recht evenredig met het toerental.

Voor de opbrengst in kg/hr speelt de l/d verhouding, d.w.z., de lengte van de schroef in verhouding tot de diameter ook een grote rol. Hoe hoger de l/d verhouding, des te hoger de opbrengst, immers, de kunststof is langer onderweg en smelt beter op. Stelt u zich, voor een goed vergelijk, ervan op de hoogte of de fabrikant volgens Euromap, de lengte van de schroef meet vanaf de voorkant van de vulopening in de hopper en niet vanaf de eerste schroefgang. Hierdoor lijkt de l/d verhouding groter dan die volgens Euromap is en is deze onjuist in het vergelijk met andere fabrikanten.

Stork IMM biedt schroeven met diverse geometrieën en l/d verhoudingen aan voor desgewenst meer output, een betere inkleuring of een optimale verhouding wanneer aan beide prestaties het maximale wordt gevraagd. Ook biedt Stork IMM schroeven die een betere inkleuring geven op maalgoed. Wilt u meer uitleg, bel dan gerust ons algemene nummer of vraag uw verkoper naar ons aanbod.


VORIG BERICHT NIEUWSOVERZICHT VOLGEND BERICHT