Kreuwel Plastics Almelo B.V. is sinds 1979 producent van hoogwaardige spuitgietproducten en al jaren een trouwe klant van Stork IMM. Alle Kreuwel-producten worden gemaakt van 100% gerecyclede grondstof. Luc Snijders, derde generatie van de familie binnen het bedrijf, gaat met ons in gesprek over dit onderwerp.
Hallo Luc, waar komt de naam Kreuwel vandaan?
Kreuwel is de naam van mijn Opa; Louis Kreuwel die Kreuwel Plastics heeft opgericht in 1979.
Jullie produceren bloempotten, was dat altijd al zo?
Nee, voorheen werden er meer dikwandige producten geproduceerd zoals bouwemmers en speciekuipen. Mijn vader heeft de overschakeling doorgevoerd naar meer dunwandige producten.
Jij bent dus de derde generatie in het bedrijf, welke rol vervul jij binnen Kreuwel Plastics?
Ja, dat klopt, naast mijn vader die nog steeds de dagelijkse leiding heeft. Ik vervul geen specifieke rol of functie binnen Kreuwel Plastics, ik zie mijn rol meer in het procesmatig structureren van de organisatie. De organisatie staat op zich goed. We maken een supergoed product van goede kwaliteit met trouwe medewerkers, we kennen weinig verloop, maar ik zie wel een toekomst waar productieprocessen meer geautomatiseerd kunnen en moeten worden. Daarbij hoeft overigens niemand zich zorgen te maken om de werkgelegenheid. Kreuwel Plastics maakt een constante groei door en het gaat er om hoe we meer kunnen met dezelfde organisatie. In het automatiseren van onze bedrijfs-/productieprocessen ligt wel mijn passie, maar ik zie het ook wel als een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen blijven concurreren en daarmee dus ook essentieel voor ons voortbestaan. De wereld verandert en wij zullen daarin mee moeten veranderen. We moeten een professionaliseringsslag gaan maken. Industrie 4.0 zeg maar.
Op dit moment is recycling een “hot topic”. Hoe onderscheidt Kreuwel zich daarin?
Wat sinds vorig jaar zeer actueel is, is het kunnen detecteren van de verschillende typen kunststoffen zodat deze bij de afvalverwerking kunnen worden gescheiden. Hiervoor worden infrarood sensoren gebruikt. De klassieke zwarte bloempot bevat een te hoog carbonblack gehalte en heeft daardoor geen reflectie detectie van het infrarode licht. Hierdoor wordt de pot niet gedetecteerd en kan tevens niet gescheiden worden, met als gevolg dat deze eindigt als landfill of de verbranding in gaat.
Producenten van o.a. bloempotten streven ernaar om potten te fabriceren van materialen die “NIR detectable” zijn. Inmiddels zijn alle kleuren binnen Kreuwel 100% recyclebaar. Dit kunnen wij aantonen middels het KIWA Certificaat, waartoe wij aan een regelmatige en strenge controle gehouden zijn. Wekelijks voeren wij met onze NIR-handdetector een steekproef uit en bewaren die producten. Hierdoor kunnen wij de klant gegarandeerd een 100% recyclebaar product leveren, waardoor zij hun klanten ook een 100% te recyclen product kunnen garanderen. T.o.v. andere certificeringen, testen en controleren wij het eindproduct en niet de grondstof waar het van wordt gemaakt.
Daarnaast onderscheiden wij ons in de markt doordat alle Kreuwel producten gemaakt worden van 100% gerecyclede grondstoffen. Kortom GÉÉN prime/nieuwe kunststoffen. Ook hiervoor zijn wij KIWA gecertificeerd. Om dit te kunnen waarborgen worden inkomende grondstoffen gecontroleerd hier aan de fabriek en bij de fabrikant, om op die manier te kunnen aantonen dat producten daadwerkelijk gemaakt worden van 100% gerecyclede grondstoffen. Het is belangrijk voor ons als bedrijf om niet alleen te zeggen dat het zo is maar ook om het aan te tonen.
Hoe ziet de nieuwe generatie de toekomst?
Ik denk dat we in de toekomst veel meer data uit onze processen moeten gaan halen op basis waarvan we die processen zoveel mogelijk bij kunnen sturen zonder manuele interventie. We moeten ons het werk gemakkelijker maken. Kijk maar naar het uitnemen van de producten. Vroeger werden sommige producten nog met de hand gestapeld. Nu worden die met robots uitgenomen en gestapeld. De volgende stap is dat we meer meten, (meten is weten), en dat we met die data afwijkingen in het productieproces, die nu vaak als een feit worden gezien, gaan voorkomen of corrigeren. Ik denk dat het mogelijk moet zijn dat machines zichzelf regelen en uitsluitend goede producten produceren. Dat is de basis waarop je kunt automatiseren en nogmaals, om meer te kunnen doen met hetzelfde aantal mensen en vooral medewerkers minder fysiek te belasten.
Wat verwacht je daarin van de leveranciers?
Ik verwacht dat zij daarin zoveel mogelijk met ons als klant meedenken en mee ontwikkelen. Tot dusver gaat dat ook prima met onze leveranciers.
VORIG BERICHT NIEUWSOVERZICHT VOLGEND BERICHT
NIEUWSBRIEF
Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
ABONNEREN!VRAGEN?
Wilt u meer informatie over onze producten of ons bedrijf?
VRAAG HET HIER!