12.04.2019
Hoe maak je een zo duurzaam mogelijke bloemenemmer?

TN Plastics

TN plastics in Ter Aar, een klantrelatie van Stork IMM, is gespecialiseerd in het vervaardigen van kunststof spuitgietproducten. Hierbij is er een sterke focus op duurzaamheid door zoveel mogelijk gebruik te maken van Thomas Nieuwenhoffgerecycled materiaal en het energieverbruik tijdens het productieproces zo laag mogelijk te houden. In 2005 heeft Thomas Nieuwenhoff dit moderne spuitgietbedrijf opgericht, dat inmiddels is uitgegroeid tot een volwassen bedrijf.


Productietakken TN Plastics

TN plastics heeft drie productietakken: voedselverpakkingen, tuinbouw & sierteelt producten en bloemenemmers. Voor de voedselverpakkingen wordt 100% virgin (niet-gerecycled) PP gebruikt, voor de tuinbouw en sierteelt producten gebruiken ze bijna 80% PP regranulaat (gerecycled) en voor de productie van bloemenemmers wordt zelfs 100% PP regranulaat gebruikt. Per jaar verwerkt TN Plastics zo’n 9000 ton aan PP, waarvan 6500 ton PP regranulaat. TN Plastics is daarom meer dan 70% circulair in het gebruik van grondstoffen voor productie.

Pallet vol met bloemenemmers

Voor de productietak van bloemenemmers is er samen met Dillewijn een joint venture opgericht: Synpro Moulding BV, welke door TN Plastics wordt gefaciliteerd. 362 dagen per jaar, draaien er tien Stork machines 24 uur per dag, met een cyclustijd van +/- 8 seconde. Hierdoor worden er jaarlijks zo’n 35 miljoen bloemenemmers geproduceerd.


Nieuwe SX4400-3550SBegin dit jaar werd er voor de productie van bloemenemmers een nieuwe S+ 4400-3550 geïnstalleerd. Dankzij de elektrische sluit (i.p.v. hydraulisch) een flinke upgrade voor het machinepark. Wanneer je kijkt naar het energieverbruik van de gehele unit (incl. uitnemer) is er een besparing behaald van ruim 30%. SX4400-3550S in machineparkMet speciale meters gaat TN Plastics daarnaast het stroomverbruik per machine meten zodat ze kunnen monitoren hoeveel stroom elke machine verbruikt. Met het oog op een duurzame bedrijfsvoering wil Stork IMM samen met TN Plastics gaan kijken welke procescondities aangepast kunnen worden om het stroomverbruik verder te verlagen. Daarnaast is TN bezig met een traject om het dak vol te zetten met 5000 zonnepanelen en hiermee zo’n 1,5 miljoen kWh stroom op te wekken.


Kooien met emmersHet draait om de bewustwording; hoe maak je een zo duurzaam mogelijke bloemenemmer. Omdat een bloemenemmer maar 1 keer kan worden gebruikt, probeert TN zoveel mogelijk emmers na gebruik weer in te zamelen. Bij de distributiecentra van een grote supermarktketen zijn er grote kooien neergezet waarin de emmers keurig netjes en schoon verzameld kunnen worden. Als de kooien vol zijn, haalt TN Plastics deze terug, waarbij ze de emmers vermalen tot maalgoed, Maalgoeddat hierna wordt op gemengd met PP regranulaat. Dit homogene mengsel kan direct de spuitgietmachine in. Om dit mengsel te verwerken worden er specifieke eisen aan de schroef en schroefaandrijving gesteld. Om de kwaliteit van de bloemenemmers te behouden en het proces tot in lengte van dagen vol te kunnen houden, wordt er maximaal 20% maalgoed toegevoegd. Van de door TN Plastics vervaardigde bloemenemmers, wordt er momenteel ca. 15% ingeleverd en de verwachting voor dit jaar is dat dit percentage zal oplopen naar 20%.


Kortom, een mooie organisatie die een realistische duurzame vooruitgang belangrijk vindt. Stork IMM en TN Plastics zijn van mening dat duurzaam handelen leidt tot duurzaam ondernemen. Klanten profiteren ervan omdat ze de juiste producten en informatie geleverd krijgen om zelf duurzaam te kunnen opereren en de samenleving profiteert ervan doordat het milieu in acht wordt genomen, wat uiteindelijk zal bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn van eenieder.


VORIG BERICHT NIEUWSOVERZICHT VOLGEND BERICHT